ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΗΣΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ

*Η ΡΑΕ είναι η εποπτεύουσα αρχή στον τομέα της προμήθειας ενεργειακών προϊόντων, κάθε καταναλωτής μπορεί να απευθύνεται στη ΡΑΕ σχετικά με θέματα συναφή με τη διαδικασία προμήθειας ενεργειακών προϊόντων, τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις του.

1Προτιμήστε να αγοράσετε ένα laptop για τον επόμενο ηλεκτρονικό υπολογιστή σας. Καταναλώνουν σημαντικά λιγότερη ενέργεια και χώρο, ενώ δεν χάνετε τα αρχεία που δεν έχετε ακόμη αποθηκεύσει σε διακοπή ρεύματος.

2Ακόμη και όταν ένας φορητός υπολογιστής είναι σβηστός, ο μετασχηματιστής του συνεχίζει να καταναλώνει ενέργεια. Γιαυτό τοποθετήστε τον σε πολύπριζο με διακόπτη και κλείνετε τον διακόπτη, ή βγάλτε τον από την πρίζα όταν δεν τον χρησιμοποιείτε, εκτός και εάν θέλετε να φορτίσετε την μπαταρία του.

3Αφαιρέστε τους φορτιστές από την πρίζα όταν η συσκευή έχει φορτιστεί πλήρως, γιατί εξακολουθούν να καταναλώνουν ενέργεια.

4Εάν πρόκειται να απομακρυνθείτε από τον υπολογιστή σας για περισσότερο από 20 λεπτά, σβήστε την οθόνη του. Εάν πρόκειται να λείψετε περισσότερο από δύο ώρες, σβήστε ολόκληρο τον υπολογιστή ή βάλτε τον σε κατάσταση αναμονής(sleep).

5Προτιμήστε να δροσίζεστε χρησιμοποιώντας ανεμιστήρα (ειδικά οροφής). Ακόμη και όταν χρησιμοποιείτε κλιματιστικό, η χρήση του ανεμιστήρα οροφής θα σας προσφέρει την ίδια άνεση, τοποθετώντας τον θερμοστάτη του κλιματιστικού σε υψηλότερη θερμοκρασία.

6Για τον εξωτερικό φωτισμό χρησιμοποιήστε φωτιστικά με λάμπες οικονομίας, ηλιακό συλλέκτη και ανιχνευτή κίνησης για την ενεργοποίηση τους. Έτσι θα έχετε αυτόνομο φωτισμό χωρίς κόστος χρήσης.

7Ρυθμίζοντας χαμηλότερα κατά μερικούς βαθμούς κελσίου τον θερμοστάτη του θερμοσίφωνου ή του μπόιλερ εξασφαλίζετε σημαντική οικονομία χωρίς αισθητή επίπτωση στο ζεστό νερό.

8Προτιμήστε να ζεσταίνετε το νερό στον βραστήρα, αντί να χρησιμοποιείτε κατσαρόλα.
Ζεσταίνεται ταχύτερα και οικονομικότερα. Μάλιστα, προσπαθήστε να τοποθετείτε μόνο την απαραίτητη ποσότητα νερού.

9Οι λαμπτήρες χαμηλής κατανάλωσης (λαμπτήρες CFL) χρησιμοποιούν μόνο 20% της ενέργειας ενός τυπικού λαμπτήρα. Η αντικατάσταση των παλιών λαμπτήρων είναι ένας εύκολος τρόπος εξοικονόμησης ενέργειας.

10Με τη χρήση λαμπτήρων LED, μπορεί να εξοικονομηθεί μέχρι και το 90% της ηλεκτρικής ενέργειας που καταναλώνει ένας κοινός λαμπτήρας πυρακτώσεως.

11Η χρήση σύγχρονων κλιματιστικών μονάδων με τεχνολογίαinverter μας εξασφαλίζει κατανάλωση έως και 3 φορές λιγότερη σε ηλεκτρική ενέργεια.

12Ένα ψυγείο ενεργειακής κατηγορίας Α+ σας συμφέρει. Εξοικονομείται ενέργεια μέχρι και 41%.

13Κάντε τακτική απόψυξη στο ψυγείο σας, εάν δεν το κάνει αυτόματα. Ο πάγος πάχους 5 χιλιοστών αυξάνει κατά 30% την κατανάλωση.

14Προτιμήστε έναν ηλιακό θερμοσίφωνα. Η εξοικονόμηση της ηλεκτρικής ενέργειας που χρειάζεται για ζεστό νερό φτάνει το 60% και μπορεί να κάνει οικονομία έως και 9% στον συνολικό λογαριασμό ρεύματος.

15Σβήστε την εστία ή τον φούρνοπερίπου 20 λεπτά πριν ολοκληρωθεί το μαγείρεμα και αφήστε την εναπομείνουσα θερμότητα να κάνει τα υπόλοιπα.

16Κρατήστε την πόρτα του φούρνου κλειστή κατα τη διάρκεια του μαγειρέματος. Οι απώλειες στη θερμοκρασία μπορεί να φτάσουν ακόμη και τους 25 βαθμούς κάθε φορά που την ανοιγοκλείνετε.

17Προσπαθήστε να γεμίζετε πλήρως τον κάδο που πλυντηρίου, ώστε να εκμεταλλεύεστε καλύτερα την ενέργεια που ξοδεύεται σε κάθε πλύση, Αν πρέπει να βάλετε λιγότερα ρούχα, ρυθμίστε και για λιγότερη ποσότητα νερού.

18Προτιμήστε να αφήσετε τα πιάτα να στεγνώσουν μόνα τους αντί να χρησιμοποιήσετε το πρόγραμμα στεγνώματος του πλυντηρίου.

19Φροντίστε τα μαγειρικά σκεύη να εφαρμόζουν σωστά στις εστίες της κουζίνας. Σπαταλάτε 20-30% περισσότερη θερμότητα και ρεύμα όταν η βάση του σκεύους είναι 1-2 εκατοστά μικρότερη από την εστία. Χρησιμοποιώντας τη χύτρα ταχύτητας εξοικονομείτε 30-60% ρεύμα και 80% χρόνο.

20Για το ζέσταμα μικρών ποσοτήτων φαγητού προτιμήστε, εφόσον διαθέτετε, το φούρνο μικροκυμάτων γιατί εξοικονομεί ηλεκτρική ενέργεια και χρόνο.

21Ρυθμίστε το θερμοστάτη του ψυγείου ώστε η θερμοκρασία στο θάλαμο συντήρησης να είναι 7 °C και του καταψύκτη στους –18 °C. Έτσι εξοικονομείτε μέχρι και 15% ρεύμα.

22Το ψυγείο καταναλώνει αρκετή ενέργεια γιατί λειτουργεί όλο το 24ωρο. Η ενεργειακή ετικέτα που διαθέτουν όλες οι σύγχρονες ηλεκτρικές συσκευές μας δίνει πληροφορίες για την ενεργειακή απόδοσή του. Επιλέξτε μια συσκευή με χαμηλή ενεργειακή κατανάλωση.

23Σύμφωνα με στοιχεία του IEA, στη φάση αναμονής των ηλεκτρικών συσκευών σπαταλάται σε διεθνές επίπεδο ηλεκτρική ενέργεια ίση με 5% έως 15% της ηλεκτρικής οικιακής κατανάλωσης.

24Προτιμήστε για τις ανάγκες θέρμανσης σας και ψύξης αντλίες θερμότητας με υψηλό δείκτη C.O.P για την θέρμανση και Ε.Ε.R για την ψύξη.

25Συντηρείται τον λέβητα θέρμανση σας, τουλάχιστον στην αρχή κάθε σεζόν, έτσι ο βαθμός απόδοσης θα παραμένει υψηλός.

26Συντηρείται τα κλιματιστικά σας μηχάνηματα, καθαρίζοντας και απολυμαίνοντας τα σχετικά φίλτρα.

27Αντικαθίσταστε ή μετατρέψτε τους συμβατικούς κινητήρες-κυκλοφορητές, με αντίστοιχους Inverter.

28Κάντε διόρθωση συντελεστή ισχύος (συνφ).

29Κάντε εξάλειψη αρμονικών συνιστωσών στα δίκτυα διανομής της εγκατάστασης σας.

30Προβαίνετε στις προληπτικές συντηρήσεις των μηχανημάτων σας βάση οδηγιών κατασκευαστή.